De nederzetting die in Son ten noorden van Eindhoven is gevonden en die dateert uit de bronstijd is veel groter dan aanvankelijk werd gedacht. In totaal zijn er 20 huizen opgegraven. Er zijn naast de woningen overblijfselen van 50 bijgebouwen ontdekt.
Het is een van de grootste nederzettingen die ooit uit de bronstijd (1500-850) voor Christus werden gevonden.
De nederzetting is blootgelegd bij bedrijventerrein Ekkersrijt in Son. Het is het op een na grootste dorpje uit de Bronstijd dat men in Nederland ooit heeft ontdekt.
Het gaat mogelijk om de grootste nederzetting uit die tijd die ooit in Nederland is gevonden. Het is in elk geval de grootste in Zuid-Nederland.
Een vergelijkbare nederzetting is tot nu toe alleen in de provincie Drenthe aangetroffen en bestond uit dertig huizen.
Son is een dorp in de gemeente Son en Breugel. De gemeente ligt aan de westelijke kant van de rivier de Dommel. Breugel ligt aan de oostzijde van de Dommel.
De Ekkersrijt is ook de naam van een riviertje, die ter hoogte van Son in de Dommel vloeit. Ten zuiden van de dorpskern ligt het Wilhelminakanaal.
De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) deelt de bronstijd in Nederland en Belgiƫ in drie perioden in.
Deze indeling bestaat uit de Vroege bronstijd (2000 - 1800 v.Chr.), de Midden bronstijd (1800 - 1100 v.Chr.) en Late bronstijd (1100 - 800 v.Chr.).
De bronstijd volgde op de steentijd. Brons verving gedurende de bronstijd geleidelijk vuursteen als belangrijkste materiaal voor gereedschap en wapens en werd ook gebruikt voor sieraden.
De bronstijd wordt in een schriftloze cultuur opgevolgd door de ijzertijd.
vrijdag 23 mei 2008
Nederzetting uit Bronstijd gevonden in Son bij Eindhoven
Labels:
bronstijd,
dommel,
eindhoven,
ekkersrijt,
noord-brabant,
son,
son en breugel
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten